controle en overgave - Mannen in Ontwikkeling

Ga naar de inhoud

Controle kennen we allemaal. Controle geeft  een gevoel van veiligheid. Om die veiligheid te scheppen, schakelen veel mannen hun gevoelswereld, hun binnenwereld uit.
Dan ga je vanuit je hoofd leven. Het gevolg is dat de controle je klem zet in een web van starheid, spanning en voorspelbaarheid.
Lichamelijk merk je dat in je lijf. Het gaat zich pantseren. Het effect is dat je door vrouwen gezien wordt als een koud, kil, gevoelsarm wezen dat zijn hart verloren heeft.

Overgave is het tegenovergestelde. Overgave is lastig. Daar kun je niet de baas zijn, omdat het vanuit je gevoel moet komen. Overgave is  een kwaliteit die je moet scheppen om werkelijk te kunnen genieten en te kunnen en durven leven vanuit vertrouwen. Overgave is alleen mogelijk als je je veilig en geborgen voelt. Veel mannen weten niet hoe ze voor die veiligheid kunnen zorgen.
In contact met anderen leidt overgave tot gevoelde intimiteit, spontaniteit en onbevangenheid.

Controle leidt tot juist vormelijkheid. Controle is structureel ingebakken via allerlei manieren. Deze manieren kun je zien als een stelsel van idee├źn en voorgeschreven gedrag over hoe jij bent, hoe je zou moeten zijn en hoe de wereld is.
Onder  controle is vaak angst verborgen voor afwijzing, afkeuring en ontkenning van wie je werkelijk bent.

Je bent welkom om dit thema in jezelf uit te werken als je hier je moeilijkheden herkent.

Durf je controle los te laten
zodat je meer
in onbevangenheid kunt leven.
Daardoor geniet je meer
wat er zich
in jouw leven aandient.

Terug naar de inhoud